En komplett guide till utklädnaden.
Påskkärringens traditionella dräkt
För att fira vår fantastiska svensk påsktradition kan det vara roligt för barnen att klä ut sig till påskkärringar. Men vad innebär det egentligen att klä ut sig till påskkärring, och vad bör barnet ha på sig? Påskkärringens traditionella dräkt består av flera olika delar, vilka vi kommer att gå igenom i den här texten.
Kläder
Att klä upp sig till en påskkärring innebär oftast att sätta på sig ett långt klänning, oftast i form av en förklädnad. Framför allt bär man gärna något gammaldags, som en klänning med stora mönster eller volanger. En stor, fluffig kjol under klänningen kan ge en extra fin och traditionell touch. Ett alternativ till klänningen är ett par vida byxor eller en kjol tillsammans med en blus. Det är bra att kläderna är bekväma att röra sig i, särskilt om barnet tänker gå runt och knacka på dörrar.
Sjal och förkläde
Påskkärringen bär ofta en sjal och ett förkläde. Sjalen kan vara en färgglad duk som knyts runt axlarna eller halsen, medan förklädet vanligtvis är vitt och knyts runt midjan. Förklädet kan vara speciellt bra eftersom barnet kan ha godis, påskägg eller andra skatter i de stora fickorna.
Vad mer behövs för utklädnaden?
Kläder är visserligen en stor del av utklädnaden, men det finns även andra detaljer som man kan lägga till för att få till den rätta påskkärrings-looken.
Hatten
En påskkärring behöver naturligtvis en hatt! Denna kan vara en hatt som verkligen ser gammaldags ut, eller något enklare som ett bandana. Många uppskattar när hatten är dekorerad med fjädrar eller blommor.
Sotiga kinder och fräknar
För att ge illusionen av att påskkärringen har flugit långt på väg till Blåkulla, kan man sota kinderna med lite kol. Fräknar kan också appliceras med svart ansiktsfärg eller kajal för en ännu mer autentisk look.
Kvast och kaffekanna
Enligt gamla sägner ska en påskkärring ha en kvast att flyga iväg på till Blåkulla. En kvast kan enkelt göras av en längre gren och lite mindre kvistar. Bind ihop dem med ett snöre så har du en fin påskkärringskvast! En liten kaffekanna är också ett traditionellt inslag som påskkärringen kan ha med sig på resan.
Säkerhet först
Det är alltid viktigt att tänka på säkerheten när barnen klär ut sig och leker. Se till att kläderna inte hindrar barnets rörelser eller syn.
Att klä ut sig till påskkärring kan vara ett roligt och kreativt sätt att fira påsk. Låt ditt barn hjälpa till att välja ut kläder, tillbehör och smink. Med detta i åtanke kan ni tillsammans skapa ett minnesvärt och roligt påskfirande!
Vad gör man när man går påskkärring?
Påsken är fylld av olika traditioner, varav en av de mest traditionsenliga och älskade är när barnen klär ut sig till påskkärringar. Men vad innebär det egentligen att gå påskkärring? Traditionens innehåll och betydelse kan variera från plats till plats, men här är en grundläggande guide till vad det kan innebära.
Förberedelser
Första steget när man ska gå påskkärring, är naturligtvis att klä ut sig. Sedan kan det vara bra att förbereda påskhälsningar eller små teckningar att ge bort. Traditionellt brukar även barnen skapa “påskkort” att ge till de hus de besöker, ofta med en liten påskhälsning och en teckning på.
Att gå från hus till hus
När allt är klart och barnet är redo i sin påskkärringsklädsel, är det dags att gå ut. Oftast går barnen från hus till hus i sitt grannskap, och knackar på för att önska grannarna glad påsk.
Att lämna en hälsning och få godis
När någon öppnar dörren brukar barnen säga “Glad påsk!” eller recitera en liten vers. I gengäld för denna hälsning får de ofta lite godis, frukt eller en liten slant. I vissa områden är det också vanligt att barnen ger bort en liten påskteckning eller ett handgjort kort.
Att avsluta rundan
När barnen har gått runt till alla husen i området, återvänder de oftast hem för att gå igenom sin “skörd” av godis och andra gåvor. Det kan vara bra att gå igenom med barnet på förhand hur länge och till hur många hus man ska gå, så att det inte blir för mycket.
Beaktande av lokala skillnader
Det är värt att notera att traditionen att gå påskkärring kan variera beroende på var i landet man bor. I vissa områden, som exempelvis i delar av Västsverige, går barnen påskkärring redan på skärtorsdagen, medan det i andra delar av landet sker på påskafton. Något som kan vara särskilt trevligt och roligt för barnen kan vara att upptäcka hur traditionen skiljer sig åt mellan olika platsen, så att de kan lära sig mer om hur man firar påsk i olika delar av Sverige.
Sammanfattningsvis
Att gå påskkärring är en svensk påsktradition som innebär att barn klär ut sig till påskkärringar och går från dörr till dörr för att önska sina grannar en glad påsk. Det är en rolig och stämningsfull tradition som många barn ser fram emot varje år. Det ger barnen möjlighet att engagera sig i en tradition, samtidigt som de kan vara kreativa och ha roligt.
Mer om, och historien bakom påskkärringar hittar du här.
Läs även vår sida om Påskhare dräkt för barn.